Notícies i avisos

News and alerts

Consells de seguretat a l'hivern

27/12/2017

Consells de seguretat a l'hivern
Venen èpoques de fred! Quan ens desplacem hem de posar els cinc sentits, sobretot si ens desplacem en zones on acostuma haver-hi boira, gelades i neu, hem de planificar bé el desplaçament i posar atenció a l’estat del vehicle.
Quan al desplaçament, planifiqueu la ruta per vies principals i eviteu circular de nit, doncs els perills són més difícils de detectar. Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats. Podeu consultar l’estat de la xarxa viària i les rutes a seguir a través dels diferents portals habilitats per la Generalitat de Catalunya: Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Servei Català de Trànsit, Portal de la mobilitat i 012 Atenció Ciutadana.

També cal portar roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics, sempre us pot ser d’ajuda.

Quan als vehicles han d’estar ben preparats, sobretot reviseu la pressió dels pneumàtics, frens, llums, bateries, nivell de líquids. Recordeu portar les armilles reflectores i els triangles de senyalització, així com una llanterna i eines, i no oblideu les cadenes, la gran majoria dels conductors no les hem necessitat mai, però es important portar-ne un joc al maleter, perquè mai se sap quan poden ser necessàries. Recomanem que un dia amb calma, a casa, es posin les cadenes abans no us agafi d’imprevist un temporal i n’hàgiu d’aprendre a marxes forçades. Reviseu les gasolineres que us anireu trobant pel trajecte i procureu portar el dipòsit de combustible ple.

El departament de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un pla d’emergències davant les nevades i ens dóna els consells següents:

Si comença a nevar, conduïu amb suavitat; si cal, reduïu la velocitat. Mantingueu força separació amb altres vehicles. Enceneu els llums d’encreuament i els de boira. Si les rodes patinen, desaccelereu sense frenar. Si neva i conduïu un vehicle pesant, recordeu que no se us permet avançar altres vehicles, i que les autoritats podran restringir o limitar la vostra circulació.

Si hi ha neu a la calçada, poseu cadenes a les rodes motrius, aneu amb compte en els indrets ombrívols. Circuleu per les roderes, però si s’han gelat, feu-ho per neu verge.

Si hi ha plaques de gel poden fer lliscar el cotxe. Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.

Si neva molt i fa un vent fort, pareu el vehicle. Si sou lluny de cap refugi, deixeu la calefacció posada i el motor en marxa, amb la finestra una mica oberta.

Si hi ha boira, enceneu els fars antiboira i augmenteu la distància de seguretat. No avanceu ni us atureu als borals, recordeu que la visibilitat és molt baixa.

Seguiu els consells i sobretot planifiqueu. La seguretat és lo més important. I sobretot, si en una situació d’emergència, necessiteu ajut, truqueu al 112.